HTML

dolgok

Néha elgondolkodok, asztán meg elfelejtem, hogy mi jutott az eszembe."

Friss topikok

  • Dudás Bertalan: platón parmenidész! bravo! (2014.07.21. 13:47) Sok
  • Hang Ember: Legeccerűbben úgy lesz házisöröd, ha megszelídíted a vadsört. (2013.09.21. 19:46) Hogyan kell házisört csinálni?
  • Zsiráffusz camelopardalis: @Hang Ember: és, összejött a kooprodukció időközben? :D videjófelvétel esetleg? (2013.01.12. 20:55) A Lajcsi szép karácsonyi videoklippje
  • Hang Ember: Azér jó magába beszélni az enbernek, mer mindig igaza lesz. Kivéve, amikor nem, pedig akkor is. ... (2013.01.10. 09:06) Jótanács
  • sóskatáska: sík hűjék vagytok. csak igy tovább (2012.11.21. 23:09) Játéggép

Karácsonyi népszokások

2010.12.20. 10:42 Sanyi Sanyi

A karácsony ojjyan fontos volt az enberek életébe, hogy mindig is voltak ojjyan szokások, amiket karácsonykor szoknak csinálni, persze lehet, hogy máskor is csinájják, például huzsvédkor, de attól az még karácsonyi szokás, ha karácsonykor csinájják. Amikor huzsvédkor csinájják, akkor huzsvédi. Ijjyen népszokásokat elevenittek fel mostan néhánnyat.

Gömbölödés.

Na mostan ez a karácsonkori eszemiszomokhoz kapcsolódó tréfás családi játék, amikor a családfő -a vacsora után- előveszi a felesesüveget, és tölt mindenkinek. Felhajtyák a nedüt, és ujjra töltenek, megint felhajtyák, és eszt addig csinájják, amig mindenki össze nem gömbölödik kisrókát szelidittve a kebelében. Az nyer, akinek legsokábbig sikerül bennszeliditteni a kebelében a kisrókát. Az előbukkanó kisrókák láttán gyöngyöző gyermekkacaj, öblös hahota vagy éppen ujjabb kisróka buggyan fel a családtagokból, tovább fokozva a jókedvet és emelve ezzel is az ünnep fényét.

A másik szokás a pontyfuttatás.

Ez is eggy játék, amit a tejjes karácsonyi menü elfogyasztása után jáccanak. A család ijjenkor összeül és beszélgetnek addig, amig a háromnapos pontyszelet nem akar a természetes uttyán nagyhirtelen távozni a háccsó ajtón, ha értitek mire gondolok. Ijjyenkor nagy futkorászás kezdődik, hogy a pontyot lehetőleg eggy vizes edénybe engeggyék bele, de miután sok családtagnak eggyszere kell pontyot eregetnie, és csak eggy ojjyan edény van, ahová engedhetnék, nem sikerül mindenkinek a megfelelő edénybe engedni, ezért eggyik-másik családtag kiengedi a halacskát máshol, ezzel megkacagtatva a többieket, akik ettől nem tuggyák tovább benntartani a maguk potykáját, és így egy összcsaládi kacagással zárul a játék.

Az ajándékrejtés is eggy nagyon izgalmas és vicces szokás, amivel fel lehet dobni ellaposodott estéket is, még eggy kis izgalmat csempészve az ajándékozásba. Ijjyenkor a fa alá nem az igazi ajándékokat tesszük, azokat alapossan elrejti mindenki, hejyettük tréfás ajándékokat hejyezünk a fa alá, mint például felajzott patkánycsapda vagy számszeríj, doboz nyitássakor durranó petárda és ijyesmik. Az ajándékokat mindenki eggyenként bontya ki, és a család gurgulázó kacagás kiséretében élvezi az ajándékbontást. Késöbb persze az igazi ajándékokat is megkapják, mer azokat eleve a sürgősségi ügyeleten rejtették el a gondos családtagok.

 

Most csak ennyi jutott eszembe, ha érdekel valakit, akkor még mondok néhányat.

1 komment

Címkék: kultúra karácsony gáz animal álat büdös kultúrált bélcsakra játékos vetélkedő halálat

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulszi.blog.hu/api/trackback/id/tr672527538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BaaZooKaa 2010.12.24. 13:47:56

kiskocsmáros mit tanácsol?
ki lopta el a kabátom?
ha kisüsti ide véle
hazafelé ugyse fázok.

Boldog dolgokat mindenkinek!
süti beállítások módosítása