HTML

dolgok

Néha elgondolkodok, asztán meg elfelejtem, hogy mi jutott az eszembe."

Friss topikok

  • Dudás Bertalan: platón parmenidész! bravo! (2014.07.21. 13:47) Sok
  • Hang Ember: Legeccerűbben úgy lesz házisöröd, ha megszelídíted a vadsört. (2013.09.21. 19:46) Hogyan kell házisört csinálni?
  • Zsiráffusz camelopardalis: @Hang Ember: és, összejött a kooprodukció időközben? :D videjófelvétel esetleg? (2013.01.12. 20:55) A Lajcsi szép karácsonyi videoklippje
  • Hang Ember: Azér jó magába beszélni az enbernek, mer mindig igaza lesz. Kivéve, amikor nem, pedig akkor is. ... (2013.01.10. 09:06) Jótanács
  • sóskatáska: sík hűjék vagytok. csak igy tovább (2012.11.21. 23:09) Játéggép

Kocsmafizika 4: a tömegvonzás és az elektromos töltés

2010.01.08. 12:38 Ernesto Penetra

Mint azt korábban a (k)ukikus illetve (p)unikus mágnesességről és a thermodinamikáról szóló értekezésekben érintőlegesen megemlítettük, a kocsmatérben elhelyezkedő részecskék egy elektromosan erősen töltött, tömegközéppontnak is tekinthető, szaknyelven "söntéspult"-nak nevezett  mező körül oszcilálnak, egyéb hatás híján egyenletes eloszlásban. Jelen tanulmányban ennek a mezőnek a részecskékre gyakorolt hatásait vizsgáljuk.
 A részecskék a kocsmatérben relatív töltéshiányos állapotban vannak. Itt csak megjegyezzük, hogy a kocsmatéren kívül értelmezett abszolút töltésük erős, a söntéspult körüli oszcilláció hatására egyre erősebb. Ezen töltéshiányos állapot megszűntetése, végső soron pedig az abszolút töltésük emelése miatt oszcillálnak a söntéspult körül, hogy ott töltéshordozókat vegyenek fel.  A relatív töltöttség az alábbi, egyszerű függvénnyel írható le:

f(töltrel)=1/dtöltabs*(vosc/dKP)*1/t

A képlet a következőképpen olvasható ki: minél nagyobb az abszolút töltöttség változása, a relatív töltöttség annál kisebb. Minél kisebb az oszcilláció sebessége, vagy nagyobb a készpénzmennyiség változása, a relatív töltöttség annál nagyobb, és végül: minél több idő telik el, a relatív (és persze az abszolút is) töltötség szintje csökken.
A kocsmatér elektromosan leginkább töltött mezeje a söntéspult. A részecskék ide vándorolnak, hogy a relatív töltetlenségi állapotukat csökkentsék. A pult töltöttségét egy -közkeletű kifejezéssel élve- "csapos", szaknyelven "piazon" nevű részecskén keresztül érik el. Érdekes jelenség, hogy ha egy részecske magas abszolút töltöttségi szinttel érkezik a kocsmatérbe, a piazon kilöki a kocsmatérből, nem adja át a töltéshordozót, akármilyen nagy legyen is a részecske relatív töltöttsége. Esetlegesen kivétel lehet ez alól, ha a magas töltöttségű részecske (p)unikus vonzása nagyobb, mint a kilökődésre irányuló hatás. Azokat a részecskéket viszont, amelyek abszolút töltés nélkül érkeznek a térbe, még akkor is ellátja töltéssel a piazon, ha abszolút töltöttségük extrém magas szintet ér el, de még képesek az oszcillációra.
Fontos itt megemlíteni, bár korábban említettük, hogy az abszolút töltöttség szintje nem kívánatos hőmozgásokhoz vezethet. A piazon, mint a töltésáramlást szabályozó, valamint az egyensúly fenntartásáért felelős részecse, a túlzott hőmozgások esetén megállíthatja a töltések áramlását.

A kocsma- vagy vendégtér részecskéi a következők lehetnek: a (p)unikus mágnesességű punizon, a (k)ukikus mágnesességű kukizon, és a Károly-típusú buzon. A fent említett piazon is ezen típusok közül valamelyikbe tartozik, ezért a töltésáramoltatás nem teljesen független a (p)unikus vagy (k)ukikus mágnesesség hatásaitól sem. Előfordul, hogy a piazon a töltésáramlás szükséges ellenáramlása, a készpénzáramlás híján is töltéshordozót bocsát ki a mágneses feszültségének korábban már tárgyalt levezetése után. Ezen kivételes eseten kívül minden más esetben a töltésmennyiség áramlását meg kell előzze a részecskétől a piazon felé írányuló készpénzáramlásnak. Ezért aztán a relatív töltöttség és az oszcilláció nem elegendő az abszolút töltés fokozásához, ahhoz a részecske készpénztöltöttsége is szükséges.

A részecskék addig folytatják az oszcillációt, míg az abszolút töltöttségük el nem éri azt a szintet, ahol már a részecske nem képes az önálló oszcillációra, vagy a készpénztöltöttsége a legkisebb töltésmennyiség egyenértéke alá nem esik, esetleg a f(t) függvény el nem éri a határértékét, a zárórát. A mozgásképtelen részecskét, függetlenül a készpénzzel való töltöttségétől, berugozonnak, míg a készpénztöltöttségét elvesztett részecskét, függetlenül az abszolút vagy relatív töltöttségétől, csórizonnak nevezzük.

Az f(t) függvény korábban már említett határértéke a záróra. Ez az időpont az, ahol a töltéshordozók kiáramlása megszűnik, és a piazon minden részecskét kilök a kocsmatérből(mágnesességen alapuló kivételek itt is előfordulhatnak).

És most térjünk át a söntéspult gravitációs hatásainak elemzésére!

A csapos (piazon) egy kétszázkilós dagadt állat, és ha bemegy a pultba, arra felé lejt a krimó. Ez a legfőbb, sőt, egyetlen oka a söntéspult gravitációs hatásainak.

 

Köszönöm a figyelmüket!

 

Tisztelettel:
Ernesto Penetra
Közíró és közlekedő

4 komment

Címkék: tudomány pia bölcsesség fizika elektromos fojamatok laminális (p)una

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulszi.blog.hu/api/trackback/id/tr761656554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bropi 2010.01.09. 15:51:21

A piazonnak tkeppen kocsmafizikai ertelemben tobb funkciot kell ellatni ugye nyitaskor a sontes fele kell lejtetni hogy a kozlekedo edenyekre megfelelo gravitaciot gyakoroljon. Viszont egy bizonyos kemiai reakcon atesett kozlekedo edenyeket at kell lejtetni az ugynevezett sárgázoba aholis a meregtelenitett folyadekot átadjak tovabb hasznositasra.
Minek utanna ezen folyamatok tobbszori ismetlese utan a vegso befejezo fazisakent a kijart fele kell neki gravitalni,hogy a kozlekedo edenyek a megfelelo definicioban korulhaterolt rokazasi folyamatot mar egy masik idoben es terben vegezhessek.

Tanar Ur en keszultem....

Ernesto Penetra 2010.01.11. 10:12:15

@bropi: Nagyszerű! Köszönöm, hogy kiegészítette a tanulmányt a töltés-ürítés jelenségével! Bizonyára Önnek is szerteágazó gyakorlati tapasztalata van a kocsmatérről.
:-)

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.02.04. 11:38:17

@Ernesto Penetra: kihagyta annak a jelenségnek a taglalását, amikor a punizon veszi fel a piazon állapotot, és töltésszinttől függetlenül lényegesen emelki a tömegközéppont mágneses mezejét, bevonzva a kóbor kukizonokat.
Ezen folyamatban a mágneses hatás kisütése érdekében történik a töltésfelvétel.

Egyes kísérleteknél (a köznyelvben: nájtklub) előre telepített punizonok által keltett mezőbe vonzzák a kukizonokat, akiket a készpénzáramlás teljes kimerítéséig erős fizikai kötésekkel rögzítenek. A dKP=0 állapotban ez a kötés megszűnik.

További érdekes jelenség (ez a buzonokra jellemző), amikor egy kukizon megváltoztatja a töltését és emiatt a punizonokkal megegyező hatást kelt.
süti beállítások módosítása