HTML

dolgok

Néha elgondolkodok, asztán meg elfelejtem, hogy mi jutott az eszembe."

Friss topikok

  • Dudás Bertalan: platón parmenidész! bravo! (2014.07.21. 13:47) Sok
  • Hang Ember: Legeccerűbben úgy lesz házisöröd, ha megszelídíted a vadsört. (2013.09.21. 19:46) Hogyan kell házisört csinálni?
  • Zsiráffusz camelopardalis: @Hang Ember: és, összejött a kooprodukció időközben? :D videjófelvétel esetleg? (2013.01.12. 20:55) A Lajcsi szép karácsonyi videoklippje
  • Hang Ember: Azér jó magába beszélni az enbernek, mer mindig igaza lesz. Kivéve, amikor nem, pedig akkor is. ... (2013.01.10. 09:06) Jótanács
  • sóskatáska: sík hűjék vagytok. csak igy tovább (2012.11.21. 23:09) Játéggép

Kocsmafizika 4/2: a töltés kvantálása

2010.01.11. 10:06 Ernesto Penetra

Az értekezésünk első felében nem ejtettünk szót a töltéshordozók mibenlétéről, minőségéről illetve primitívjeiről vagy legkisebb kifejezhető egységeiről, végső soron a hordozók kvantálásáról. Ezt itt most megtesszük.

Mielőtt a töltéshordozókat kocsmatérben kvantálnánk, kifejezzük az abszolút térben megállapítható elméleti kvantumokat. Az első részben kétféle töltéshordozót ismertünk meg: az elektromos- valamint az ellentöltést, vagyis a készpénztöltést.
Az elektromos töltéshordozó abszolút térben vett legkisebb egysége:

1/6*1023 mol etanolmennyiség, mely 1Brg töltést hordoz.

1Brg az az abszolút térben kifejezhető mennyiség, amely tovább már nem kvantálhatóan növeli a töltött részecske abszolút töltöttségét, és ezzel a berugozon állapothoz közelítő lekkisebb mennyiség. Ezen mennyiséggel a kocsmatérben nem számolunk, ezt csak elméleti háttérként említjük.

Más a helyzet az ellenáramlás kvantumával. A KP-töltöttség legkisebb egysége elméleti szinten:

1Ft

1Ft. az a legkisebb elméleti készpénzmennyiség, amellyel illetve a többszörösével az abszolút térben a részecske KP-töltöttsége meghatározható, és a kocsmatérben értelmezett ellenáramlás nagyságát leíró "árlap" kifejezhető. Ez a kvantum elméleti, mert a legkisebb valós KP-töltés-hordozó az 5 Ft.

A kocsmatérben -mint azt fentebb említettük- az úgynevezett "árlappal" írható le a töltésáramlás mennyisége és minősége. Kétféle árlap létezik: az elméleti és a gyakorlati árlap. Az elméleti árlap tartalmazza a később tárgyalandó elektromos töltéshordozókat és  közelítőleg a szükséges KPtöltés-áramlását, míg a gyakorlati árlap tekintetbe veszi a legkisebb valós KPtöltés-hordozó nagyságát. Elméleti esetben az árlapon szereplő KPtöltés-mennyiség az 1Ft többszöröse, míg gyakorlati árlap esetén az 5 Ft többszöröse.

Az elektromos töltéshordozók a kocsmatérben sokfélék lehetnek, felsorolásuk lehetetlen (kocsmaterenként változó) és felesleges is. A bevezetőben tárgyalt 1Brg elméleti mennyiségtől tulajdonképpen független a szükséges ellenáramoltatás mértéke.
A legkisebb töltést természetesen az 1/6*1023 mol etanolmennyiség hordozza, amely ilyen módon nehezen kifejezhető mennyiségben, egyéb felhordóelemek között, egy úgynevezett kvantálókonténerben áramlik a részecske felé. Az áramlásleíró árlapon a konténerek mérete és a felhordóelemek minősége lesz megfeleltetve a szükséges ellenáramoltatás mértékének.
Az árlapon a kvantálókonténerek -a teljesség igénye nélkül- a következők (vagy többszörösük) lehetnek (név,sokszor hagyományokon alapszik, elméleti mennyiség, valós mennyiség):

Stampó: 2cl, 1,8 cl
Feles: 4 cl (régebben: 5cl), 3,7 cl
Decis: 8cl, 7,6 cl
Kétdecis (egyes minőségnél pikoló): 2dl, 1,6 dl
Pohár: 3 dl, 2,5 dl
Korsó: 5dl, 4,4 dl.

A fenti kvantálókonténereknek, a hozzájuk rendelt felhordóelemek minőségének és az ellenáramoltatás mértékének a mátrix-sza az árlap. Példa az árlapra:

Körte ízű feles (4cl) : 200 Ft
Bor, deci : 150 Ft
Sör, korsó: 250 Ft
Sör, Pohár :180 Ft
...stb.

Mint látható, fentebb egy gyakorlati árlapmintát adtunk meg. Egy elméleti árlapon a körteízű felhordóelem egyenértéke lehetne mondjuk 199 Ft is, ami ugye elméleti érték a gyakorlati KP-kvantumra tekintettel.

Eddig csak a szükséges készpénzáramlást tárgyaltuk, az elégséges áramlás tulajdonképpen ettől eltér vagy eltérhet. Az árlapon leírt ellenáramlás-mennyiség a szükséges mennyiség. A piazon, amely részecske a töltéshordozók kvantálásáért felel, igényli vagy igényelheti a további KPáramoltatást, és ezen többletáramlást nevezi a szakirodalom "jattolásnak". Előfordulhat, hogy a jattolás jelensége nélkül a piazon a kvantáláskor jobban eltér negatív irányban a konténer elméleti kvantumától, esetleg a konténerben kvantált felhordókban a valódi töltéshordozó mennyiségét csökkenti, amit a szakirodalom "vizezésnek" nevez, így biztosítva az árlapmátrixban meghatározott szükséges mennyiségegyenértéket meghaladó, elégséges KPáramlást.
Tehát az elégséges áramlást kifejezhetjük a szükséges és a jattáramlás összegeként, illetve a szükséges KPáramként, amennyiben  a mátrixban meghatározottnál  kisebb a kvantált hordozó mennyisége.

Most ennyit a kvantálásról, a mélyebb érdeklődésüket kielégíthetik a szakirodalomból, vagy személyes kísérletsorozatokkal is.

Tisztelettel:
Ernesto Penetra
Közíró és közönség

4 komment

Címkék: tudomány pia bölcsesség művelcség fojamatok (p)una

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulszi.blog.hu/api/trackback/id/tr701663121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bropi 2010.01.16. 13:56:46

Minalunk is ismert egy mozaik szo megpediglen a BGR csak ez minalunk Begre nevezetu mero edenyt jelent nos van aki ugy hozza magaval-ezek ugyebar a kozephalado laboransok-de az igazi mely ertelembe vett tudosok mar sajat magukat alakitjak at Begreve es a piazonnak nem kell mast tenni mint tolteni a mennyiseget a BGRtudos szajaba es szemrol leolvasni hol is tart a toltottsegi szint.
Ennek szamos elonye ismert,csak a legfontosabbakat mondanam nem kell meroedenyeket hasznalni,nem szukseges sulyos fizikai egyenleteket hasznalni toltesaramlas kiszamitasanal egesz egyszeruen a BGRtudos feltarja a jobb kezet h namost eleg a ballal pedig keszpenzt aramoltat.
Erosen gondolkodom egy benzin kuthoz hasonlo tolto allomasrol mej a "Drink&Go" megnevezessel alakulna.Sajnos az itteni BGRtudosokkal egyenlore csak elvi megallapodasom van mivel penztoltesi aramlattal nem tamogatjak az 5letemet....:-/

ShadowPhrogg32642342 (törölt) 2010.01.17. 12:26:32

"1/6*1023 mol ETILÉNmennyiség, mely 1Brg töltést hordoz."

A szó amit keresel, etanol.

Ernesto Penetra 2010.01.18. 10:49:18

@bropi: Nekem tetszik az ötlet. Beszélek is egy vendéglátóssal, milyen engedély kell hozzá. Most komolyan: amennyi hülyeségből már meggazdagodtak emberek...
süti beállítások módosítása