HTML

dolgok

Néha elgondolkodok, asztán meg elfelejtem, hogy mi jutott az eszembe."

Friss topikok

  • Dudás Bertalan: platón parmenidész! bravo! (2014.07.21. 13:47) Sok
  • Hang Ember: Legeccerűbben úgy lesz házisöröd, ha megszelídíted a vadsört. (2013.09.21. 19:46) Hogyan kell házisört csinálni?
  • Zsiráffusz camelopardalis: @Hang Ember: és, összejött a kooprodukció időközben? :D videjófelvétel esetleg? (2013.01.12. 20:55) A Lajcsi szép karácsonyi videoklippje
  • Hang Ember: Azér jó magába beszélni az enbernek, mer mindig igaza lesz. Kivéve, amikor nem, pedig akkor is. ... (2013.01.10. 09:06) Jótanács
  • sóskatáska: sík hűjék vagytok. csak igy tovább (2012.11.21. 23:09) Játéggép

Kocsmafizika 3: mágneses kölcsönhatások

2009.06.21. 08:57 Ernesto Penetra

A kocsma törzsközönségét alkotó részecskék viselkedését -a korábban tárgyalt thermodinamikán kívül- egyéb kölcsönhatások is befolyásolják.
Ezek:
a mágneses- , az erős-, a gyenge kölcsönhatás és a tömegvonzás. Most a mágneses kölcsönhatásokat elemezzük, természetesen szigorúan tudományos szempontok szerint.
A krimót megtöltő részecskék általában kétfélék: a pozitív töltésű, másszóval nőnemű, valamint a negatív töltésű, másnéven hímnemű részecskék. Az azonos töltésű részecskék jellemzően taszítják, míg az ellenkező töltésű részecskék vonzák egymást. (Meg kell említenünk a fentiektől eltérő viselkedésű, úgynevezett Károly-típusú részecskéket. Az ilyen részecske minden egyéb fizikai tulajdonságában azonos a negatív töltésű részecskékkel,de a mágneses töltése eltérő. A negatív töltésű részecskékhez vonzódik,de ez nem nevezhető kölcsönhatásnak, mert a negatív részecskék nem vonzódnak hozzá. A Károly-típusú részecskéhnek létezik pozitív párja is, ez lesz a boszi-részecske. Eeket a részecskéket nem tárgyaljuk itt, a kölcsönhatások között.)


Érdekes megfigyelni, hogy a kocsmában keringő részecskék töltöttségének mértéke a "söntéspult" nevű energiamezövel kölcsönhatva milyen módon változik. Itt csak megemlítjük, hogy a krimóban elhelyezkedő részecskék eredendően a söntéspult nevű energiamező körül oszcillálnak, de erről részletesebben a tömegvonzásról szóló részben szólunk. Itt csak a mágnesességre gyakorolt hatásaival foglalkozunk.
A "söntés-hatás" a részecske eredeti töltöttségének és annak a függvénye, hogy a részecske hányszor és milyen mértékű és minőségű söntés-hatásnak lett kitéve. Összességében elmondható: a söntés-hatás eleinte megnöveli a részecskék töltöttségét, de később, vagy nagyobb mértékű kölcsönhatás után csökkenti azt, míg végül a részecske -ha ideiglenesen is- elveszti töltöttségét, legvégső esetben még a mozgása is leáll. A mozgás leállását alvóállapotnak hívjuk. Az alvóállapot egy idő után magától is megszűnik, egyébként a zárórahatás következtében a többi részecske szűnteti meg.


A kricsmit nem kizárólag, de jellemzően negatív töltásű részecskék töltik ki, mint említettük: a söntéspult körül oszcillálva, a taszítás miatt nagyjából egyenletes eloszlásban. Az egyenletes eloszlás azonnal megszűnik, amint a negatív toltésű térben megjelenik egy (vagy több) pozitív töltésű részecske. Ilyenkor a negatív töltésű részecskék keringeni kezdenek a pozitív töltésű részecskék körül, mintegy felhőt képezve körülöttük. A negatív részecskék - a taszítás miatt- igyekeznek egymást kilökni a pozitív részecske körüli pályáról, míg a pozitív töltésű részecske -a töltöttségének és egyéb fizikai tulajdonságainak függvényében- vonzza magához a negatív részecskéket, hogy a töltöttsége kiegyenlítődjön, és egy negatív részecske magához kötésével stabil mágneses kötést hozzon létre, míg a negatív töltésű részecskék inkább ideiglenes kötésre törekszenek.
Abban az esetben, ha egy (vagy több) pozitív részecske mágnesesen magához köt egy (vagy több) negatív részecskét, atom jön létre. Ez egy stabil, kifelé semleges töltésű képzödmény, amennyiben a pozitív és negatív töltésű részecske töltöttsége közel azonos mértékű. Ha nem azonos, a töltéshiányt újabb részecskék ideiglenes vagy állandó bevonásával szűnik meg. Azt a képződményt, ahol a negatív és pozitív töltésű részecskék száma nem azonos, ionoknak nevezzük. Az ilyen ionok is lehetnek stabilak, ha a kisebbségben lévő részecske töltöttsége lefedi a nagyobb számú, ellenkező töltésű részecske töltöttségét.


A mágneses vonzás hatására előfordul, hogy egy (vagy több) negatív töltésü részecske becsapódik a pozitív részecskébe. Ilyenkor a részecskék töltése ideiglenesen lecsökken, vagy közel azonos töltöttség esetén meg is szűnik. A becsapódás egy rendkívül érdekes jelenséghez, a részecskekiváláshoz is vezethet. A becsapódást követően -bizonyos idő eltelte után- a pozitív részecskéből kiválik egy (vagy több) részecskekezdemény. Ez az apró, egy darabig töltés nélküli részecske megnövelheti a fent leírt atomok stabilitását, esetleg a részecskék kocsmatérből való kiválását is.


Ezzel be is fejezzük a mágneses hatások ismeretterjesztő jellegű elemzését. A téma iránt érdeklődők széles spektrumú szakirodalmat érhetnek el az Interneten.
Köszönöm a figyelmüket!

Prof. Dr Ernesto Penetra
Közíró és közveszélyes

3 komment

Címkék: tudomány erotika szeksz pia bölcsesség fizika elektromos művelcség laminális (p)una

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulszi.blog.hu/api/trackback/id/tr261198189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bropi 2009.06.21. 20:46:31

Az elektronyos töltés egy kvantumszám.
Ha ezt megértyük már Kozel a megoldás.
A részecskekocsmafizikában általában a töltést az elemi töltés többszörösében mérjük,(feles,deka,korsó négyzetre emelése) és nem írunk egységet.
Az elektronnak(esetünkben a söntés vendégoldalán) van elektromos töltése -persze ha van péze- amelyet a hagyomány miatt ezeket transzformerneknek veszünk,mivel ezekben bizonyos áram(lás)átalakítás valósul meg.
Minden antirészecske azonos,mivel a kocsma nyitása után félórával anti szivacsos szerkezetűvé alakul át, de ellentétes elektromos töltésű marad.
Ezek csak a legismertebb töltött részecskék, vannak továbbiak is....

A részecskekocsmafizikában példul az Elek romos töltésének megmaradása egy belső szimmetria következménye, amiből az Elek romosság mértékelméleti leírása, a kvantumelektrodinamika származtatható.
Ebből kovetkezik,hogy Elek barátom atom részeg általában...

Ernesto Penetra 2009.06.22. 07:29:12

Kedves kolléga!

Köszönöm, hogy kiegészítette a részecskék (p)una és (k)uki tulajdonságából eredő mágneses kölcsönhatásáról szóló értekezést a kocsmatér tömegközéppontját alkotó, elektromosan erősen töltött, a körülötte oszcilláló részecskék elektromos töltését e térben kizásólagosan meghatározó "söntéspult" részecskékre gyakorolt elektromos hatásaival!
Mivel itt nem az elektromos, hanem a (p)unikus és (k)ukikus mágnesességről szóltunk, ezért az elektromos töltést éppen csak az ezekre gyakorolt hatásaiként megemlítettük.
De ne aggódjon, hisz' a söntéspult a kocsmatérben nem kizárólag elektromos, hanem gravitációs középpont is, ezért a tömegvonzásról szóló részben részletesebben kitérünk az elektromos tulajdonságokra is, az elektromos energia "csapos" nevű részecske általi kvantálásától az itt csak (k)ukikus töltésével jelzett elektron perdületének megváltozásáig.
Addig is mégegyszer köszönöm értékes észrevételeit!
Maradok tisztelettel:
Prof. Dr. Ernesto Penetra
Közírő és közönséges

Hang Ember 2009.06.22. 10:37:04

@bropi: Azután kis idővel, hogy az anti részecske szivacsos szerkezetűvé alakult át a neve is megváltozik anti részegecskére...
süti beállítások módosítása