HTML

dolgok

Néha elgondolkodok, asztán meg elfelejtem, hogy mi jutott az eszembe."

Friss topikok

  • Dudás Bertalan: platón parmenidész! bravo! (2014.07.21. 13:47) Sok
  • Hang Ember: Legeccerűbben úgy lesz házisöröd, ha megszelídíted a vadsört. (2013.09.21. 19:46) Hogyan kell házisört csinálni?
  • Zsiráffusz camelopardalis: @Hang Ember: és, összejött a kooprodukció időközben? :D videjófelvétel esetleg? (2013.01.12. 20:55) A Lajcsi szép karácsonyi videoklippje
  • Hang Ember: Azér jó magába beszélni az enbernek, mer mindig igaza lesz. Kivéve, amikor nem, pedig akkor is. ... (2013.01.10. 09:06) Jótanács
  • sóskatáska: sík hűjék vagytok. csak igy tovább (2012.11.21. 23:09) Játéggép

Retro-gasztroblogger sznobizmus

2009.09.05. 00:32 Némber Ván

Mondta az Iboly, hogy ő mostan igen menő dologra –gasztrobloggerkedésre- adta a fejit, mert mi az, hogy csak a Büdös Józsinak van gasztroblogja, pedig  nekije már a nagymuterja is osztotta a gangon az észt, amikor a handlés Rózsi volt a szomszédjuk, mert az alkudni a tréflire meg ordibálni a részeges férjével tudott, de egy rendes marhapacsnis pörköltet azt nem.

Mi meg csak bólogattunk neki, mert köztudott, hogy aki manapság ad magára, az a HN1-et is minimum szűzérme-influenzaként kapja el, de a bennfentesek borjúbélszín tournedos-influenzánál alább nem adják.

Ténység, hogy a nagyi nagyon értett a konyhához, nem véletlen, mert jánykorában, amikor még 125 G-s kosarat hordott, és a nagypapi csipás szemeivel sem csak a bibircsókig látott el az orrán, hanem az felettébb kigúvadt, de még a bajuszát is meg-megpödörintette, ahányszor az a szép kigyúrt debella, a későbbi nagyi ellejtett előtte, a promenádra menvén. A Miselle akkor még nem nagymuterjával kart karba öltve.

Hogy jön ide a nagyi szépségessége? Sehogy, de ez senkit ne zavarjon.

Na szóval, a nagyi igen előkelő úrinő volt, még a szalvettát is szalvettával fogta meg.  Főzni azt meg  nagyon tudott.  No, nem azért, mert finom lett volna, mondhatni még az éppen elmegy szintet sem ütötte meg, de azok a hangzatos nevek, az a monarchiás, biedermeier báj, ami belengte őket, hát az volt, amivel a nagypapit a gyomrán keresztül, na meg a farkán keresztül is. Persze azt csak szigorúan szalvettával, mert az úrinő, az úrinő, még ha a nyócba is viszi lakni az ő hites ura, mert az olyan málé volt, hogy megélni is épp hogy csak, nem is volt neki havi 200 fixe, ezért eléggé nyögvenyelősen viccelt, ami rá is húzódott a gyomrára.

A Jolánka, aki a Béla bácsi –a nagyi férje- húga volt, mindig is mondta, hogy nem a Béluska humora rossz, hanem a nagyi főztje. De ez nem zavarta a nagyit, ő csak mosolygott ezen, mert tudta, hogy a Jolánka csak irigykedik, mert őt nem akarta elvenni senki, hiába kommendálták, még a féllábú Dezsőnek sem kellett. Hogy miért nem? A szaga volt a baj, mert az volt nekije. Szegény vén-lehány-anyaként halt meg, mert egyszer a Ligetben meghágta az egyik hintáslegény, annak szénanáthája volt, ezért nem érezte a Jolánka kipárolgásait, de feleségül már nem vehette, mert agyoncsapta az egyik körhintásló. Ebből az elhálásból született Edömér, aki a Büdös Józsi apja, tehát urbánlegend, hogy a Józsi nem mosakszik, genetikus eredetű az ő odőrje, de ez már egy másik történet.

A nagyi meg nem csak úrinő volt, hanem hát, igen-igen procc is. Ha ma is élne, biztos kiérdemelné a legsznobabb gasztroblogger címet. Még a szarból is tudott várat építeni, akarom mondani, a legprolibb étket is fel tudta turbózni megfelelő névadással.

Ímhol néhány receptje:

Olvasztott-dermesztett mangalicalényege kovászos lisztfelfújt kanapén

Vajjal szelídített überbrutál fokhagymapüre-dörzsölmény toast-ágyon

Apróra őrölt bulgur tehénfröccsben párolva, porított Mexikó kincsével

Habart jércetojadék hírtelen sütve

Konfitált libasnack, metélt hagymaringlivel, fleur de sel-lel összerázva

Kapros fokhagymás lében marinált uborka kenyérborítással

Burgonya gratin  sertésbélbe töltött fűszeres hússal és tikmonnyal rakva

Komposztált konyhakerti vegyes zöldfélék zsülienre vágva

Köménnyel szofisztikált pirított gabonaörlemény-szupé tojás fátyollal

Bikkfán füstölt sertés fardagállyal töltött roppanós héjú miniatür buci

Csípős-pikáns fűszerekkel érlelt, szoptatós juh tejéből készült túróhabarcs

Mustárral körített sertésspecialitás, á la kálvinista Róma

 

és hát végül az ő erőssége, ami világhírűvé, Béla bácsit pedig epe-zölddé tette, a

Népiesch delikát geműze karotta-félékből, retúrjeggyel.

 

 

 

5 komment

Címkék: freeware szakács büdös programs echte ungarische tsikos gulash retrosex finomfőzelék

A bejegyzés trackback címe:

https://gyulszi.blog.hu/api/trackback/id/tr631361132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bropi 2009.09.05. 18:03:09

Hát kedveskéjim,ezen riceptek okán elkészült ételek igen fájintossak lehetnek,bár halkan megjegyezném,hogy nincs az a jó kaja,amit egy csípetnyi szarral el ne lehetne rontani.....

bropi 2009.09.05. 19:01:05

A biedermeier nagyi bájról még aszt kell tunni,hogy fiatal korában sok pernahaidert fogadott meszeskalács házokójába,s saját kedvenc ételével kínálgatta pernahajdereit,mely ételek valójában pernahajderekből készített,és aminek a "Hamubasült pojácák" fantázia nevet adta..

bropi 2009.09.05. 19:14:41

A nagypapi saját kedvenc ételének köszönheti,hogy nem lett megsütve,ugyanis pernahajder korában sózott fekete retket evett mielőtt elindult vólna az ifjú nagyi bájhoz.
Nagyi báj meszeskalácsa elég messze vót az ifjú nagypapi kalácsától,és mire odaért,elég fáradt lett.
Leroskadt egy kanapéra és elbóbiskolt,és elkezdett nyitott szájjal horkolni.
Megérezvén eszt nagyi báj rögtön tutta Ő az akinek a gyomrán keresztül foglya markolni a farkát..

grandaw 2009.09.06. 01:12:07

@bropi: hajdanán jörg haider gondolt egy merészet és ollójával nekilátott, hogy hazája összes aktképén hosszában félbevágja a modellek - köztük a nagyi - alfelét. így kívánta megteremteni az egysegges austriát. nagyi haragjában így kiáltott volna "te geci haider!" - ha nem lett volna urinő. így azonban csak lespermahajderezte. később haiderről kiderült, hogy homokozó szexuális és mivel a "sperma" jelző a heteroszexuálisok kiváltsága, ezért a szó átalakult pernahajderré, ami a homokban sült pogácsa osztrák neve is egyben.

Hang Ember 2009.09.07. 10:48:35

@bropi: az én rokonságom anno a világháborúban felégetett heves megyei fürdőhelyről nevezett el péksüteményt. Ez lett a hamuba sült Bogács a...
süti beállítások módosítása